top of page

Novice

PONUDBA IN POSTREŽBA VINA Veliko je priložnosti za srečevanje z vinom. Lahko ga uživamo samega, najpogosteje pa ob jedi. Pravilno zvrščanje vin in jedi zahteva dobro poznavanje jedi in vin. Vino naj dopolnjuje okus jedi in ustvarja užitek harmoničnosti in popolnosti. Vino vselej ponudimo ob lepo pogrnjeni mizi in v primernih kozarcih. Za dober vonj in okus vina je pomembna njegova temperatura. Ko izberemo vino, ki ga lahko uživamo ob jedi ali brez jedi, steklenico postrežemo tako, da je etiketa obrnjena proti gostu in ga predstavimo. Najprej ustje steklenice dobro obrišemo s prtičkom. Nato steklenico odpremo. Zamašek je pri buteljkah in penečih vinih plutovinasti, pri literskh pa kronski ali navojni. Zamašek položimo na krožnik in ga damo glavnem gostu, da z vonjanjem ugotovi stanje zamaška (2% plutovinastiih zamaškov je v povprečju oporečnih, z vonjem po zamašku). Ustje steklenice obrišemo s prtičkom in nato nalijemo glavnemu gostu petino kozarca, da s pokušnjo ugotovi stanje vina. Ko je ugotovitev pozitivna, se nalije gostom, in sicer dve trejini prostornine kozarca, seveda najprej glavnemu gostu. Vino se v kozarce nataka brez stresanja. Ko je kozarec nalit, steklenico zavrtimo rahlo v desno, da otrnemo zadnjo kapljo, ki bi lahko kapnila na prt. To je pomembneje še pri rdečih vinih. Posebno pozornost je treba posvetiti pri odpiranju rdečih vin, še posebej arhivskih, kjer je na dnu steklenice lahko usedlina polifenolov. Tukaj je pri odpiranju oz. pred točenjem potrebno dekantiranje vina v poseben vrč ali karafo. Odpiranje penečega vina zahteva posebno previdnost, saj je v steklenici tlak nad 3,5 bara. Vinski kozarec mora biti pecljat, izdelan iz brezbarvnega, gladkega in tankega stekla, ki ga odlikujeta lesk in prozornost. Osnovna oblika vinskega kozarca je čaša, ki se proti vrhu zoži. Pa vendar je pri izbiri oblike kozarca potrebno spoštovati osnovne značilnosti belih, rose, rdečih, penečih vin in vin posebne kakovosti. • Postrežba belih vin Kozarec primeren za belo vino je tulipanaste oblike, kar omogoča sproščanje in dobro zaznavo hlapnih aromatičnih snovi. Za bogata, zorjena bela vina se priporoča večji volumen kozarca. Lahka, suha in nevtralna bela vina ponudimo pri temperaturi 8-10 °C, polsuha bela vina postrežemo pri temperaturi 9-11 °C, bela vina z višjim ostankom nepovretega sladkorja (polsladka in sladka) pa od 10-12 °C. • Postrežba rose vin Za rose vino je najprimernejši kozarec v obliki zvončka, pri čemer se lepo zazna cvetica in ohrani svežina in pitnost vina. Vina rosejev ponudimo pri temperaturi 12 - 14 °C. • Postrežba rdečih vin Rdeče vino se najbolje odkrije in občuti v kozarcu oblike jabolka ali čebule različnih velikosti, saj velika površina kozarca vino prezrači, segreje in omehča tanine. Pri rdečih vinih je temperatura nekoliko višja. Mlada in lažja rdeča vina ponudimo pri 12-14 °C, bogatejša rdeča vina pri 14-16 °C, bogata in arhivska rdeča vina pa postrežemo pri temperaturi 16-18 °C. Pri starejših rdečih vinih je potrebno pred točenjem opraviti dekantiranje. To storimo tako, da odlijemo čisti del vina v posebno posodo, imenovano karafo. Da bolje vidimo, si pomagamo z gorečo svečo, kar pa daje temu postopku poseben praznični čar. To opravimo 1-3 ure pred nalivanjem. Takšna vina rabijo nekaj zraka za oživitev in sproščanje skritih snovi cvetice. • Postrežba penečih vin Kozarec za peneče vino naj ima obliko visokega tulipana, da mehurčki ogljikovega dioksida čimdalje potujejo do površine. Za pospešeno sproščanje teh mehurčkov pa mora biti na dnu kozarca steklena hrapava površina. Bela peneča vina postrežemo pri temperaturi 6-8 °C, rdečkasta peneča vina pri 8-10 °C, rdeča peneča vina pa pri temperaturo 10-12 °C. Naj velja pravilo, da je bolje za stopnjo hladnejše, kot obratno. Pred odpiranjem se steklenica ne sme stresati. Steklenico zavijemo v prtiček, popustimo košarico, ki drži zamašek, steklenico nagnemo poševno in zrahljamo gobico zamaška s košarico. Sedaj košarico odstranimo. Gobico zamaška razrahljamo in čakamo, da tlak v steklenici izriva zamašek in ga zadržujemo, da ne pride do poka. Pri odpiranju si pomagamo lahko tudi s posebnimi kleščami. • Postrežba vin posebne kakovosti Vina posebne kakovosti so velika vina in jih ponudimo v elegantni visoki čaši. Ker pa to posebno dobroto ponudimo v manjši količini, so tudi kozarci za ta vina temu primerno manjše prostornine. Oblike so tulipanaste ali zvončaste, pri čemer najlepše začutimo ekstraktnost oz. polnost, bogatost in jedernatost takega vina. Postrežemo jih pri temperaturi od 10-12 °C. V opisanih

bottom of page