top of page

VINO RITOZNOJČAN PTP

Render1_v2.png
logo_mali.png

Zgodba

Na obronkih Pohorja nas je narava obdarila z obiljem sort vinske trte in z bogato izbiro vin, primernih za vsak okus in k vsem odtenkom našega razpoloženja. A uspeh in priljubljenost teh vin segata krepko nazaj, v minula stoletja. Mesto Slovenska Bistrica je zgodovino vinske trgovine krojilo že v 16. stoletju, še danes pa se okoli mesta vzpenjajo griči z okoli 160 hektarji vinogradov, ki so zaokroženi kompleksi z izjemno lepim krajinskim vzorcem.

Tradicija

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica je skupaj z bistriškimi vinogradniki in projektnimi partnerji pristopil k projektu ªRitoznojčan – vino moje mladosti´, v okviru katerega smo leta 2013 ustanovili zadrugo Konzorcij Ritoznojčan in povezali vinogradnike, ki bodo s tem lahko povečali količino ritoznojčana, poenotili etiketo na steklenici, zagotavljali nenehno kontrolo kakovosti, originalnost steklenice, povečali prepoznavnost vina, geografskega porekla in z njim izražene lokalno-tradicionalne lastnosti, mu ohranili izvirnost okusa ter ga ponudili kupcem doma in v tujini kot posebnost in dragocenost.

Ponos

Nemogoče je spregledati kakovost in pozabiti na nekoč daleč naokoli znano vino ritoznojčan, ki prihaja prav iz tukajšnjih vinogradov. Ime vina izvira iz imena naselja Ritoznoj, nedaleč od Slovenske Bistrice. O izvoru imena širijo različne zgodbe. Ena najbolj hudomušnih je tista, ki pravi, da je ime nastalo zaradi znoja, ki je tekel po zadnjicah vinogradnikov. Med ocenjevanjem vinskih vzorcev se je ritoznojčan prvič pojavil leta 1947. V zadnjih letih bi skoraj utonil v pozabo, odslej pa bo pisal novo zgodbo kot RITOZNOJČAN PTP (vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem).

Kakovost

Razigranost, mladostna svežina, pestrost, moč in zapeljivost so odlike suhega ali polsuhega vina, v katerem so se harmonično dopolnile sorte laški rizling, chardonnay, renski rizling in sauvignon.

Čas je, da začne ritoznojčan ponovno živeti, mi pa ob kozarcu vina uživati, vonjati, okušati in občutiti raj, ki je tukaj že stoletja.

bottom of page